jump to navigation

Sa nu ne impotrivim naturii si sa nu credem chiar tot ce zice HR-ul June 12, 2007

Posted by Daniel Alexandrescu in Angajati, Ethics & Standards, In jurul lumii.
trackback

Numai eu stiu cam 5-6 colege din departamentele de HR care sunt in concedii de maternitate in Romania. E si natural sa fie asa cu boom-ul asta de copii din tara…

Odata cu copiii astia vine si o problema pentru orice business si orice companie… trebuie sa platesti salariul cuiva care naste un copil… e fair play? E good business? Pai hai sa facem ceva cu mamele astea care prea se lasa prada naturii si ajung chiar sa alapteze.

Solutia: facem un studiu si promovam un nou trend in HR – Nu lasa serviciul pentru copil!

Femeile care renunta la serviciu pentru a deveni mame si sotii cu norma intreaga risca sa isi traiasca viata cu un mare regret, afirma specialistii cotidianului britanic „The Times”.

Cu totii ne aducem aminte orele de la facultatea noastra de psihologie care ne spunea asa de frumos despre relatia prunc-mamica ca unul dintre cele mai naturale lucruri. Ei bine, se pare ca stilul corporate vrea altceva de la femei, asa ca economia globala are nevoie de tine ca sa “trantesti” vreo 2-3 copii pentru forta de munca la multinationale si apoi sa-ti vezi serioasa de rapoarte (deja poti sa-i cresti la cresa proaspat deschisa intre marketing si secretariat).

Chiar daca reprezint o companie la fel de rece, respectul fata de fiinta umana nu-l voi pierde niciodata. Cariera de mama iti va aduce cele mai mari impliniri deoarece satisfactia deplina o vei avea pe rand cand proiectul tau va face primii pasi, iti va spune “mama”, isi va atinge target-ul de lapte si danonino pe zi, va merge la scoala, va avea primii prieteni, va intra la facultate, etc.

Visul natural al oricarei femei este sa devina o buna mama pentru copilul ei. Visul unei cariere, este un vis pe care il promovam si noi ca oameni ai acestei industrii insa este unul artificial si poate ca mult mai potrivit pentru angajatii de sex masculin. Psihologia lor ii va face sa produca mai mult pentru companie tocmai pentru a fi tatici mai buni si tocmai pentru a avea grija de mamica si bebe…

Spun prostii sau s-a schimbat psihologia de cand am absolvit eu?

Comments»

1. Valentina - June 14, 2007

Cred ca era mai logic un apel catre angajatori sa redefineasca relatiile de munca pentru mame. In alte tari de soare pline ai sansa unui program flexibil sau redus, la noi prea putini inteleg importanta relatiei mama-copil. Codul Muncii vorbeste despre program mai scurt pentru mamele care alapteaza. Cati respecta regula asta?

Chiar si dupa doi ani, copilul inca va avea nevoie de mama sa, de afectiunea si sprijinul ei mai mult decat orice. Decat sa traiesti cu regretul ca ai crescut un copil cu handicap afectiv, mai bine traiesti cu regretul ca nu esti CEO intr-o banca…

2. Lacrima - July 10, 2007

EQUAL OPORTUNITY – poate sa para in acest context o lama cu doua taisuri, fiindca (cu riscul de a supara feministele extreme) femeile si barbatii nu sunt si nu pot fi egali.

Daca fluturam egalitate intre femei si barbati, atunci, noi femeile, nu stim ce este cu adevarat important, nu putem sa intelegem adevarate valori sociale si nu ne vom simti implinite nici in plan profesional, nici in plan personal.

Iar dupa parerea mea, dezechilibrul creat se va reflecta in societate in anii ce vor veni. Vom avea copii frustrati, cu traume psihice majore, incapabili de a a-si gasi echilibrul emotional, penduland intre violenta si extazy.

Ca sa nu mai vorbim de cazul extrem in care femeile de cariera nu au (deloc) viata personala, ceea ce pe termen lung (si evident in caz extrem) inseamna o scadere a sporului demografic si pe termen lung un declin economic….

Sa nu uitam totusi ca dispunem de liber arbitru si sa ne asumam consecintele deciziilor noastre….

3. Daniel Alexandrescu - July 17, 2007

Deja traim o criza daca e sa vorbim despre spor demografic… e o tragedie sa pierzi 3.000.000 de oameni in 50 de ani


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: